Lite om..

.. Kosten. Jag tror allt vet om dessa tips, men sen inte använder dem så här kommer de iallafall :P

Lite småfakta:

Ursprungligen ska man äta regelbundet och dagen ska innehålla:
Frukost (vilket är det viktigaste målet på hela dagen, glöm inte bort detta!)

Lunch

Middag

2-3 mellanmål


? Välj fiberrikt- till exempel grovt, nyckelhålsmärkt bröd med hela korn, fullkornspasta, råris och bulgur (fullkornsvete).

?·Ät mer frukt och grönsaker, satsa på "5 om dan", det vill säga en frukt eller en grönsaksportion till varje måltid och mellanmål. Välj frukt och grönt av olika sorter och olika färger för att variera ditt intag av vitaminer och mineraler.

? Satsa på fet fisk minst två gånger i veckan: fet fisk som till exempel lax, makrill och sill innehåller bra protein- och fettkvalitet med viktiga omega 3 fettsyror. Detta är svårt att följa, de gör inte ens jag men man kan försöka att äta fisk så ofta man kan och vill.

?·Minska mängden socker, salt och mättat fett som finns i till exempel godis, söta drycker, feta färdigrätter, charkprodukter, bakverk och snacks.

? Välj rätt fettkvalitet, satsa på fet fisk (till exempel lax och makrill), vegetabilisk olja (som raps- och olivolja), margarin, nötter, frön och avokado i lagom mängd.


Mat i samband med träning. (Det som jag tycker är det viktigaste)

- Du bör alltid äta innan och efter en träning. Dels för att få energi till själva träningspasset och sedan för att fylla på med energi efteråt så att kroppen kan bygga upp sig, annars så ger träningen ingenting.

- Ett riktigt mål mat bör ätas antingen innan eller efter träningen beroende på hur sen träningen är. Den andra måltiden kan vara fil och müsli och mackor eller något annat.

- En annan viktig sak är att man inom en halvtimma efter träningspasset bör fylla på med kolhydrater som t.ex. Banan, macka. Sedan inom 1 eller 1½ timme äta riktigt med mat. Kanske makaroner och köttbullar om du inte åt riktig mat innan.

- Tänk på att inte äta för sent innan träningen. Om du äter inom en timme innan hinner maten inte tas om hand ordentligt när du börjar träningspasset och behöver energi. Vilket då kan ge dig problem mer än nytta. Så ät tidigare så att kroppen har gott om tid att bryta ner den.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0